Logga in / Registrera

välja fordon

Ska du välja bensindrivet eller eldrivet fordon?

Idag är det fullt möjligt att köra en bil som går enbart på el. Vi är numera vana vid att kunna välja elektriska fordon istället för de bensindrivna. En del menar att detta inte alls är den perfekta lösningen för miljön men det tycks ändå vara så att de eldrivna fordonen erbjuder en komfort som väldigt många uppskattar.

När du ska köpa ett nytt fordon så har du alltså möjlighet att köra på bensin eller elektricitet. Men vad ska du välja? Vi tar en titt på fördelar och nackdelar med båda varianterna för att försöka ge dig ett svar på den frågan.

Bensindrivna fordon

Det finns förslag om förbud mot fossildrivna bilar till år 2030 men det går alltså fortfarande att köra på bensin om du vill det. Det är fortsatt så att den här typen av bil är den vanligaste på våra vägar. Det kostar inte lika mycket med en vanlig bil eller moped som det gör med en elbil eller ny elmoped.

Fast samtidigt kan det vara så att bilen eller mopeden som drivs med bensin är starkare än den som går på el. Detta håller på att förändras och vi ser alltfler elfordon som också klarar tyngre last utan att farten blir sämre.

Några fördelar med bensindrivna fordon är:

 • Lägre kostnad
 • Kan ha mer kraft
 • Passar den infrastruktur vi har med mackar
 • Tar sig längre på en tank

Det är fortfarande så att du enklare hittar en mack än en laddningsstation för din bil eller elskoter. Men även detta är ju på gång att förändras.

Nackdelar med bensindrivna fordon är:

 • Det kostar mer att tanka (Kan vara en anledning att betala mer för eldriven skoter från butiker som Motorsweden)
 • Utsläpp som anses vara väldigt dåliga för oss och vår miljö
 • Kan kräva mycket mer underhåll och fler reparationer
gammal ferrari
Andrahandsvärdet på en Ferrari kan vara högt trots att den är hur gammal som helst!

Elektriska fordon

Även om vi med säkerhet kan säga att det finns en styrka i att helt hoppa över motordrivna fordon och cykla eller gå så är det numera många som röstar på de eldrivna alternativen. Eldrivna cyklar, mopeder och bilar anses vara mycket bättre för vår värld och därmed har de också blivit väldigt populära.

Detta har lett till en ökad produktion av elbilar och elfordon från olika märken varpå priserna börjar gå ner. Därmed är detta en möjlighet för fler än de som är väldigt rika. Med laddboxar för hem och fler el-tankstationer så är det också möjligt att använda ett elfordon flitigt.

Fördelar med elfordon:

 • Lägre driftskostnader
 • Lägre utsläpp
 • Tyst gång, stör inte grannar!
 • Låga krav för underhåll

Nackdelar med elfordon:

 • Högre pris då du köper fordonet
 • Begränsad räckvidd
 • Begränsade möjlighet till laddning av batteri
 • Batterier tar ofta upp stor plats i fordonet

elskoter

Hur väljer du rätt fordon för dig?

När du ska välja mellan eldrivet eller bensindrivet fordon så är det viktigt att du beaktar flera olika faktorer.

Här är 4 tips:

 1. Se på din budget. Fundera på vad du har råd att lägga på din bil eller moped. Tänk sedan på vad den kommer att kosta i drift och hur mycket du kan sälja den för då du vill byta till en annan modell.
 2. Tänk på din livsstil. Om du ska åka mycket och långt kanske det blir bättre med bensindriven bil just nu tills priserna för eldrivna går ner med och räckvidden för dessa ökar.
 3. Se på dina val. Gör lite research och jämför de modeller som kan passa. Både eldrivna och bensindrivna. Lista fördelar och nackdelar för att fatta rätt beslut för dig och din familj.
 4. Provkör. Testa hur det känns att köra en Tesla eller annan elbil. Testa sedan samma bil i bensindriven form. Känn efter och kom fram till vad du gillar bäst.
elbil tanka
Om du har laddbox så kanske det inte blir så svårt att tanka elbilen

Summering

Det är inte alltid helt enkelt att komma fram till vilken typ av fordon som kommer att passa dig bäst. Du måste se på fördelar och nackdelar för bensindrivna samt eldrivna fordon. Beakta din budget och välj sedan. Den bästa bilen, mopeden eller skotern för dig är den som passar dina specifika behov bäst!

Rekommenderade produkter

Relaterade butiker