Logga in / Registrera

ta lån eller inte

När är det rimligt att ta ett lån?

Ibland så har du ju inget val. Om du måste köpa en produkt eller tjänst nu för att klara av vardagen så kan det vara så att du måste ta ett lån. Nuförtiden är det väldigt enkelt att få ett mindre privatlån som kan täcka saker som reparation av bil, ny tvättmaskin eller resa till solen då doktorn ger denna ordination.

Men när är det egentligen rimligt att ta ett lån för att köpa något? På Butiktorget.se så säger vi definitivt: undvik dyra konsumtionslån men var också medveten om när ett lån kan ses som en investering i din livskvalitet.

Låt oss se lite närmre på hur du kan tänka när du känner lusten att snabbt låna lite pengar för att köpa en förbränningstoalett eller ta en sista-minuten-resa till ett exotiskt land.

Lånet är alltid ett viktigt beslut

Att ta ett lån för att köpa en vara eller tjänst är ett viktigt beslut som kan påverka din ekonomiska framtid djupt. Både idag och imorgon. Tänk bara på en sådan sak som att kreditupplysningar hos UC registreras och påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt långt efter att du har köpt produkten med avbetalningar.

Det här är ett val som kräver noggrant övervägande, som balanserar hur brådskande och betydelse köpet är mot potentiella risker och konsekvenser av skuld. Problemet ligger ofta i att den som söker om ett snabbt lån ofta är en person med lägre inkomst och alltså inte en person som kan klara av den ökade kostnaden och pressen på ett enkelt sätt.

bolån
Oavsett om det är ett snabblån eller bolån så gäller det att tänka till och fatta rätt beslut!

Grunderna för lån av olika slag

Ett lån är i huvudsak lånade pengar som du går med på att betala tillbaka, vanligtvis med ränta, under en viss period. Villkoren och räntorna för lånet beror på flera faktorer inklusive din kreditvärdighet, inkomstnivå, låneinstitutet och typen av lån.

Det är avgörande att förstå dessa faktorer innan du bestämmer dig för att ta ett lån. Detta oavsett om du behöver någon hundralapp för att beställa en blodtrycksmätare för att hålla dig hälsosam eller om du är beroende av alkohol och vill köpa alkohol på nätet för att få hem drycken i tid till helgen.

Viktiga faktorer att tänka på när du överväger ett lån:

Nödvändighet vs. Lyx

Den första frågan att ställa dig själv är om köpet är en nödvändighet eller en lyx. Om det är en nödvändighet, som ett hus eller en bil för att pendla, kan ett lån vara berättigat. Å andra sidan, om det är en lyxvara som ett exklusivt fordon eller en extravagant semester så är det ofta klokare att spara istället för att låna.

Nu ska vi vara väl medvetna om att vi har olika syn på vad som är lyx och vad som är en nödvändighet. Det är upp till dig att fatta detta beslut. Ingen annan kan tala om för dig om en resa är en nödvändighet för att du ska överleva vintern eller om det bara handlar om lyx.

trasig tvättmaskin
En trasig tvättmaskin kan inte ses som en trivial sak!

Kostnads-nyttoanalys

Titta på den potentiella avkastningen på investeringen (ROI) för lånet. Till exempel kan utbildning leda till högre intjäningspotential vilket gör studielån till en värdefull investering för många människor.

På samma sätt värderas fastigheter ofta över tiden vilket kan motivera ett bolån. Du kan ju tänka på samma sak med ett fordon som du använder för att ta dig till jobbet och klara vardagen. Nyttoanalysen handlar dock inte bara om du kommer att tjäna eller spara pengar på det som du tar ett lån för.

Här kan vi återigen se på det där med personlig vinning av ett köp. Om du får mer energi av att köpa en studsmatta så är ju lånet väl motiverat även med tanke på nyttoanalys.

Lånets kostnad kommer att bli avgörande

Granska din nuvarande ekonomiska situation och bedöm om du har råd att betala tillbaka lånet på ett bekvämt sätt. Långivare kommer att titta på dina utgifter i förhållande till inkomst men du bör också överväga dina andra ekonomiska förpliktelser som kanske inte avspeglas i din kreditupplysning.

Bara för att en bank säger att du kan ta ett lån så är det ju inte säkert att du vill det. Om lånet kostar väldigt mycket kanske det är bättre att hitta en annan lösning på ditt behov just nu. Eller så kanske du kan ta ett lån från familj eller vänner som är helt utan ränta och med flexibel återbetalningstid.

åka på resa
Kanske kan en släkting finansiera resan…

Räntor och lånevillkor

Förstå räntorna och återbetalningsvillkoren för lånet. Kom ihåg att lägre månatliga betalningar kan innebära en längre löptid och mer ränta som betalas över tiden. Dessutom kan du åka på en saftig avgift om du inte betalar tillbaka lånet i tid. Ta reda på om det är möjligt att skjuta på återbetalningstiden utan att detta kostar extra.

Din kreditvärdighet påverkas

Att ta ett lån kommer att påverka din kreditvärdighet. Om lånet hanteras väl (att du gör återbetalningar i tid och klarar av lånet) kan det hjälpa till att bygga upp din kredithistorik. Men om det hanteras fel kan det påverka din kreditpoäng och framtida lånekapacitet negativt.

Ordna med en kris-kassa

Se till att du har en kris-kassa på plats. Om du inte har detta så ökar risken med att ta ett lån. Finansexperter rekommenderar vanligtvis en akut extra kassa som kan täcka 3-6 månaders levnadskostnader.

Som regel är svenskar dåliga på sparbuffert så detta är antagligen något som även rör dig. Ta en titt på hur du kan skapa ett sparkapital som fungerar som buffert. Med detta blir det mycket säkrare att ta ett lån för att köpa en produkt eller tjänst.

spara pengar

Frågor att ställa till dig själv innan du tar ett lån:

  • Behöver jag verkligen varan jag funderar på att köpa?
  • Kan jag spara till detta köp istället för att ta ett lån?
  • Har jag bekvämt råd med månatliga betalningar utan att tänja på min budget?
  • Har jag letat efter de bästa räntorna och lånevillkoren?
  • Vad är den totala kostnaden för lånet under återbetalningstiden, inklusive ränta?
  • Hur kommer detta lån att påverka min kreditvärdighet och framtida finansiella mål?

 

Fatta ett välgrundat beslut

När du överväger ett lån är det viktigt att närma sig beslutet med så mycket information som möjligt. Det kan ju vara värt att ta ett dyrare lån om du har tänkt igen om detta och är helt på det klara med varför du gör som du gör.

Här är några steg som kan hjälpa:

Efterforskning: Förstå detaljerna i lånet och hur de påverkar din ekonomiska situation. Utforska olika typer av lån och långivare och jämför räntor och villkor.

Sök råd: Rådgör med en finansiell rådgivare eller en kreditrådgivare. De kan ge personlig rådgivning baserat på din ekonomiska situation och mål.

ta råd
Rådgivning är väl värt att lägga tiden på så att du fattar rätt beslut för din ekonomi

Planera framåt: Använd lånekalkylatorer för att förstå de långsiktiga konsekvenserna av lånet. Bestäm hur lånet och dess återbetalningar passar in i din bredare finansiella plan.

Var ärlig: Var brutalt ärlig mot dig själv om dina ekonomiska vanor. Om du kämpar med budgetering eller har en skuldhistoria kanske inte lån är den bästa vägen.

 

Att bestämma sig för om man ska ta ett lån är ett betydande beslut som kräver mycket eftertanke och noggrann övervägande. Det handlar inte bara om att kunna göra återbetalningarna, utan också om hur lånet passar in i din övergripande ekonomiska hälsa och livsmål.

Syftet är att se till att fördelarna med det du köper med lånet uppväger kostnaderna, inte bara på omedelbar sikt utan under hela lånetiden. Genom att ha ovanstående punkter i åtanke och rådgöra med en finansiell expert kan du fatta ett beslut som är rätt för din unika ekonomiska situation.