Logga in / Registrera

köpa alkohol på nätet

Så köper du sprit online – Köpa alkohol på nätet

Du får köpa sprit online om du har fyllt 20 år. Det går också bra att handla alkohol på nätet från EU-länder. Detta är lagligt, enkelt och säkert när du väljer en bra tjänst.

Om du inte har lust att handla på Systembolaget kan du välja att köpa sprit online. Idag är det många som tycker att det är bättre att köpa alkohol på nätet hellre än att gå till en lokal butik. Dels kan du hitta billig sprit på nätet och dels så kan det bli smidigare.

Även om det kommer att kosta lika mycket att köpa öl på nätet som att köpa det från Systemet så finns det andra fördelar som du verkligen kan dra nytta av. Du kan ju till exempel beställa öl från Tyskland och få tag i ölsorter som är svåra att hitta i Sverige.

Om du vill upptäcka nya drycker kan du alltid testa en vinprovning där du får rabatt på dryckerna. Kolla på Taysta för att få veta mer!

Får jag köpa alkohol på nätet?

För att få köpa sprit online ska du vara 20 år fyllda. Det går att beställa alkohol på nätet på flera sätt. Det är viktigt att förstå definitionen. En sak är att köpa öl på nätet via en ölbutik eller kanske vin och sprit på samma sätt.

En annan sak är att beställa sprit på nätet från Systembolaget för att sedan hämta upp i en lokal butik. Om du beställer och inte själv kommer att transportera alkoholen från butik så är det samma sak som att köpa alkohol online.

Det är också viktigt att beakta att det enligt Tullverkets regler är samma sak som att köpa sprit på nätet när du ber en vän ta med sig alkohol hem till dig. Det kan vara att du får hjälp med att beställa sprit från Tyskland på detta vis eller att vännen plockar med sig alkohol från andra länder.

Summan av kardemumman är att du får köpa alkohol på nätet om du har fyllt 20 och handlar för ditt eget bruk eller för din familjs privata bruk. Familj är de som du bor med. Du får köpa från Sverige såväl som från ett annat EU-land.

Du får inte köpa sprit online från ett land som inte är EU-land. Du kan alltså inte köpa sprit från USA lagligt. Det kanske fungerar för att Tullen inte tittar i ditt paket. Men om de gör det så blir det kanske böter och så står du utan dryckerna du köpt.

sprit online

Det ska betalas alkoholskatt

Så som bestämmelserna för att beställa öl på nätet eller köpa sprit online ser ut idag så måste du betala svensk alkoholskatt då du handlar från ett annat land. Detta gör du i samband med köpet. Om du inte gör det och det upptäcks kommer spriten att fastna i Tullen.

När detta sker blir du meddelad och då får du betala både böter och skatt för att få ut dina varor. Det kan bli dyrt och är mycket onödigt med tanke på att du har fullt lagliga alternativ att använda dig av.

Även om du tycker att det är okej att chansa och kan tänka dig att betala skatten om du upptäcks så är det ju frustrerande att få vänta flera veckor på de drycker du har köpt. Det är bättre att beställa sprit från Tyskland och andra EU-länder där skatten betalas på ett korrekt sätt. Då är det fritt fram för varorna att transporteras hem till dig.

Var kan jag köpa sprit online?

Idag finns det gott om butiker som säljer alkohol online. Du kan köpa vin från vinbutiker med unikt utbud. Importörer kan sälja sprit online i Sverige och då kan det gå fort att få varorna. Ibland har de lager i ett annat EU-land och ibland kan de ha spriten på plats i Sverige.

Du kan också köpa online från Systembolaget. Det här fungerar på så vis att du tar dig till en lokal butik för att hämta upp din beställning. Det här kan vara klokt att göra om du vill undvika köer inför helger och säkra dig om att dina favoritdrycker finns när du handlar.

Du kan förstås också få hjälp av andra att köpa sprit via nätet. Det här är inte samma sak som att beställa öl från Tyskland från en ordnad butik. Men det gäller ju att komma ihåg att den här typen av tjänster också räknas som att köpa sprit på nätet rent skattemässigt.

sprit på nätet

Beställa öl från Tyskland

Kan du tyska kan du surfa in direkt på tyska butiker online med öl och sprit. Annars finns det svenska webbutiker som hjälper dig med att beställa öl från Tyskland. Det är enkelt att beställa alkohol från Tyskland och idag är det många som gör så.

Det du måste komma ihåg är att hålla koll på skatten som du ska betala. De ordnade svenska alternativen för att köpa sprit online från Tyskland är enklare att använda sig av. Där får du ju tydliga regler för hur det fungerar och du vet att det du beställer kommer fram.

Det kan vara extra smart att köpa alkohol från Tyskland eftersom:

 • Du ofta får attraktiva priser, även tillsammans med skatten du lägger på
 • Du får tillgång till ett större utbud
 • Du slipper stå på Systembolaget och vänta i kö för att få veta att den tyska ölen är slut
 • Du slipper bära hem flaskorna då de levereras direkt till dig
 • Leveranser av öl från Tyskland är snabba

beställa öl från Tyskland

Beställa alkohol på nätet – Se till att du får säkra hemleveranser

En annan anledning till att välja ordnade webbutiker som säljer vin online såväl som öl och sprit är att du vill få en säker hemleverans. Den bör inte fastna i Tullen och dessutom ska flaskorna komma fram i gott skick. Det kräver en seriös leverantör som jobbar på ett korrekt sätt.

Läs alltid mer om hur en webbutik med öl online hanterar sina leveranser. Du bör också se på omdömen. Idag är det enkelt att ta reda på hur andra som köpt sprit online från samma bolag har upplevt service och hantering.

Fördelar och nackdelar med att köpa sprit på nätet

Det finns främst fördelar med att köpa alkohol på nätet. Det här är smidigt och idag köper vi ju allt via våra smartphones. Vin och sprit är ju inte som kläder något du måste känna på eller prova. Du vet hur en viss tysk öl smakar och nu vill du ha mer.

5 fördelar

 1. Det går snabbt att beställa
 2. Du spar tid
 3. Du hittar snabbt spriten du vill ha
 4. Du kan upptäcka nya drycker som är av intresse
 5. Du får bra priser

5 nackdelar

 1. Leveransen kan vara långsam
 2. Det kan bli dyrt om skatten missas
 3. Sämre leveransvanor kan leda till skador

Vem bör beställa alkohol online?

Alla som fyllt 20 kan beställa sprit online. Du kan göra detta som privatperson och så finns det förstås ett intresse av att importera vin och öl för verksamheter. Här gäller det dock att se på de regler som gäller för detta för att göra rätt med intyg och skatt.

Om du tycker att det känns jobbigt att komma ihåg att köpa spriten i tid inför helger och festligheter ska du köpa din alkohol online. Då kan du ta hand om detta i lugn och ro när du har tid. Om du dessutom känner att du vill få särskilda märken och årgångar så har du större möjligheter via butiker som säljer alkohol på nätet.

Se bara till att du köper din sprit online från en seriös aktör som är tydlig med vilka regler som gäller och vad du betalar för!

Här testar Erik Ekstrand att köpa hem 1000 liter sprit från Tyskland:

Rekommenderade produkter

Relaterade butiker