Logga in / Registrera

hänga posters

Hur hänger du upp posters för snyggt resultat?

Om du dekorerar med posters är du inte ensam. Affischer ger fantastiska möjligheter. Du behöver inte ha en förmögenhet för att köpa den konst du vill se på dina väggar. Ett klassiskt eller modernt motiv kan ramas in och sedan hängas med eller utan spolights.

Men hur ska du hänga dina posters för att det ska se snyggt ut? Vi tog ett samtal med Filip på Posterbutiken.com för att få några tips. Läs vidare och tänk på detta innan du drar igång med din nästa tavelvägg…

Välj rätt plats för varje bild

Filip börjar med att betona vikten av att hänga en poster på rätt plats för att få estetiken du är ute efter. Här finns det flera saker att tänka på.

Beakta följande:

 • Belysning: Välj en plats med bra belysning för att framhäva din affisch. Naturligt ljus fungerar bra, men undvik direkt solljus för att förhindra blekning av motivet.
 • Betraktningsavstånd: Tänk på det avsedda siktavståndet. Affischer med mer detaljer eller text bör placeras där tittarna kan komma närmare, medan grafiska affischer kan ses på långt håll.
  Här finns det förstås också utrymme för personlig preferens. Om det handlar om en poster för en 13 årig tjejs lilla rum så är det kanske viktigast att hon ser den inspirerande bilden från sin säng då hon vaknar hellre än att den hänger rätt i relation till fönster och dörr.
 • Väggutrymme: Se till att affischen passar väl in i väggutrymmet. Den ska inte överväldiga väggen och inte heller se för liten ut. Sikta på en balanserad look. Om du har tryckt in ett biljardbord i vardagsrummet och har minimalt med plats mellan bord och vägg så är det inte platsen för posters som lätt kan skadas av köer som stöts mot väggen.

position

Rama in din affisch

Filip säger också att inramning verkligen inte ska glömmas bort. Det är klart att du kan hänga en poster som den är på väggen. Men då missar du några viktiga bitar. Inramning är inte bara för att skydda bilden. Ramen ger också en professionell touch till din affisch.

Fördelar med ramar:

 • Estetisk tilltalande: Ramar kan komplettera designen på din affisch och integrera den mer sömlöst i ditt rums inredning. En guldig historia med pynt för en klassisk målning och kanske en stram och avskalad ram för ett roligt foto.
 • Skydd: Ramar skyddar affischer från skador, damm och blekning.
 • Mångsidighet: Med en ram kan du enkelt flytta affischen utan att skada den eller väggen.
två tavlor
Med ram så kan enklare motiv kännas helt annorlunda

Hur placerar du din poster på väggen?

När du väl har en bra vägg för din poster så kommer positionen att få betydelse. Här har vi också några punkter från Filip som du bör tänka på:

 • Ögonhöjd: Att hänga din affisch i ögonhöjd skapar i allmänhet en mer harmonisk look. Mitten av affischen bör vara cirka 1,5 meter från golvet.
 • Symmetri och balans: Om du hänger flera affischer på samma vägg måste du jobba med att bibehålla symmetri och balans. Rikta in deras toppar eller botten och se till att det är lika mellanrum mellan varje poster.
 • Tematisk gruppering: Gruppera affischer efter tema, färg eller stil för en sammanhållen look. Detta skapar ett visuellt narrativ och förstärker den övergripande inredningen. Mycket bra för dig som vill skapa en tavelvägg med posters.
tavelvägg
Tavelväggar är fina i alla rum!

Säker upphängning är A och O

Om dina posters inte hänger på ett säkert sätt kan det snabbt bli lite jobbigt. Dels för att de kan trilla ner och dels för att detta kan leda till skador på andra tavlor, möbler och så stök på golvet förstås.

Det finns lite olika alternativ och metoder för att hänga upp posters:

 • Självhäftande remsor: För ett skadefritt alternativ som du enkelt kan klara av utan verktyg så kan du välja självhäftande remsor som säkert kan hålla din affisch på plats. Se till att väggytan är ren innan applicering.
 • Monteringsspackel: Monteringsspackel är ett annat säkert alternativ. Speciellt för affischer utan ram. Den här typen av spackel passar perfekt för lätta affischer och är enkelt att få bort när du vill flytta på postern.
 • Spikar eller skruvar: För inramade affischer erbjuder spikar eller skruvar en stabilare lösning. Du måste förstås borra hål och vara säker på att det blir jämnt. Var försiktig och undvik stötar när du borrar i väggen. Lär dig hur du gör med hjälp av en manual eller video.

Missa inte gaffeltricket:

Några tips till för fina posters på väggen

Filip tycker även att det är fint att framhäva affischer med accentbelysning. Riktningsljus eller särskilda spotlights för bilder kan förstärka den visuella effekten av ditt konstverk. Dessutom ska du komma ihåg att du kan ha stor glädje av att rotera dina bilder. När du byter plats och även byter posters då och då så bidrar det till en känsla av dynamik i rummet. Låt rotationen bli en del av din vårstädning och sedan igen när du förbereder dig inför vinterns helger.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du förvandla vilken affisch som helst till ett konstverk som förbättrar ditt utrymme. Kom ihåg att nyckeln är att behandla varje affisch med omsorg och omtanke, från urval och inramning till placering och bevarande.

Vi tackar Filip för dessa smarta tips och hoppas att du får stor nytta av dem!

Rekommenderade produkter

Relaterade butiker