Logga in / Registrera

Damcykel – Hur finner du en bra damcykel?

Det finns ju så många olika cyklar från märken som du aldrig har hört från. När du vill köpa damcykel kanske det lockar att köpa en billig cykel dam kategori. Men det här är inte alltid ditt smartaste val. Många upptäcker att det är bra mycket bättre att lägga någon tusenlapp till frö att få en dam cykel från ett känt märke som håller hög kvalitet.

Här ska vi ta en titt på vad du bör tänka på när du ser på damcyklar. Det finns några saker som är lite viktigare än andra då du ska välja…

Cykla bekvämt på en damcykel

Något som är så viktigt när du köper damcykel är att den ska vara bekväm. Du vill ha ett lågt insteg som gör det lätt att komma upp på cykeln samt en skön känsla när du sitter på sadeln. Betänk om det är en dämpad eller odämpad cykel för dam.

Om cykeln är odämpad så behöver det inte vara samma sak som att den är obekväm. Men då bör du inte cykla med den på ett alltför ojämnt underlag som till exempel på skogsstigar. Sedan kommer ju sadelns utformning att påverka hur du upplever de stötar som kommer från underlaget.

Se också på saker som:

  • Hur du bromsar. En del tycker att det är mycket skönare med fotbroms än med handbroms.
  • Hur handtagen ser ut. Är de sköna att hålla i med bara händer.
  • Hur du sköter belysning, ringklocka och mer. Om det är en elcykel för damer så vill du ha en väl fungerande LCD-skärms om visar dig alla värden. Annars är det ju bekvämt med belysning och ringklocka som är lätt att komma åt från styret.

Om du inte kommer att kunna testcykla en ny damcykel så ska du se på omdömen. Ta reda på vad andra som köpt samma cykel har att säga om komforten. Du kan också se på damcykel test och kolla vad som sägs om komfort under cykling såväl som vad gäller förvaring och hantering av cykel då den inte används.

Ta en titt på denna video om en damcykel. Det verkar ju hur bra som helst, tills du läser kommentarerna…

Växlar, bromsar och motor

Det är också viktigt att ta reda på mer om växlar, bromsar och motor om det är en damcykel med elmotor. Växlar är ju viktigt när du vill att det ska vara lite enklare att ta sig uppför backar. Om du vill ha fotbroms är det vanligaste att du får upp till 3 växlar.

Om du vill ha 7 växlar eller fler så får du inse att det blir till att bromsa med händerna. Då ska det vara bra bromsar som du känner dig trygg med. Se på om det finns bromsar både på bakhjul och framhjul samt hur effektiva och mjuka de är.

Märken som Shimano är kända för att tillverka mycket bra bromsar. Det är ett märke som ofta används på cyklar som kommer från kända cykeltillverkare. Om du köper elcykel för dam ska du givetvis kontrollera att motorn är stark och hållbar.

damcykel broms

Förvaring av sådant du tar med dig

Förvaring på en cykel för dam kan ske på flera sätt. De vanligaste 3 sätten är dock:

  1. Damcykel med korg framtill.
  2. Damcykel med korg på sidan.
  3. Damcykel med pakethållare.

Om du får korg framtill och en pakethållare så har du goda utsikter för att ta med dig saker på din dam cykel. Men betänk hur tungt den kan lastas. Du ska inte lasta tyngre för då finns det risk för att du sliter ut cykeln i förtid.

Baktill kan du även ha ett säte för barn. Ibland går det bra med cykelstol för barn över styre. Men det är inte säkert att det blir lika bekvämt att cykla på detta vis.

Bra damcyklar gör det möjligt att få med allt från barn till matvaror på cykeln. Dessutom kan det ju vara så att du kan utrusta damcykeln med en cykelvagn baktill eller framför styret. Det ger ännu mer plats för sådant som du vill ta med dig.

Om du tänker byta bil mot cykel ska du verkligen beakta hur du kan få med dig saker och skjutsa andra. Det gäller att hitta en stark damcykel som har allt som krävs för att klara vardagen.

Däck som fungerar fint på vintern

Se också däck på de dam cyklar du kikar närmre på. Däcken bör vara bra även på vintern om du tänker cykla året om. Om du använder cykeln ofta kanske du kan se på möjligheten att byta till dubbdäck på vintertid. Det här är särskilt viktigt när du cyklar lite snabbare på en elcykel för damer.

Däcken bör vara säkra oavsett om det är vatten, is eller snö på cykelvägen. Ta alltid reda på hur du ska sköta om däcken och lär dig mer om hur du pumpar på bästa vis.

Design och färg på cykeln

Om du vill ha en röd damcykel är det klart att du ska skaffa en röd cykel! Det finns numera damcyklar i alla möjliga färger. En vit cykel kanske är din dröm men tänk på att den snabbt kan tappa den där vita fräscha färgen. Ofta går det att få populära modeller i olika färger. Just rött kan vara en bra färg om du vill synas lite bättre när du trampar fram.

Ta en titt på bilder av dam cyklar och välj en modell som du tycker ser bra ut. Det är viktigt att tycka om cykeln. Även hur den ser ut.

damcyklar

Support och service av din cykel för dam

Om du ska cykla ofta vill du ha god service för din cykel. Ibland kan du få det av butiken som säljer cykeln till dig. Ibland får du finna ett lokalt alternativ. Det är viktigt att sköta om cykeln med jämna mellanrum. Luft kan du själv fylla på men se över kedja och bromsar då och då.

Med service kan du känna dig trygg då du vet att din cykel fungerar som den ska. Det bidrar till säkerheten som är så viktig.

Damcyklar till attraktiva priser

Priset får också betydelse och hur mycket en damcykel får kosta beror givetvis på den budget du har för detta. Passa på när det blir rea och se om du kan handla din cykel online. Det är inte ovanligt att cykel priser är lägre på nätet. Detta för att butiker som säljer online för det mesta har mindre omkostnader vad gäller lokal och förråd.

Det finns gott om märken i nätbutiker och vissa kanske du aldrig har hört om. Fundera lite på varför en billig damcykel är billig. Du vill ju inte betala mindre för att du får sämre kvalitet och för att du inte får den support och service som du faktiskt vill ha.

Om du får lång garanti är det ett tecken om att det är en bra cykel. Så jämför priser lite och se på saker som garanti och support innan du väljer vilken damcykel du ska köpa!

Rekommenderade produkter

Relaterade butiker