Logga in / Registrera

handla online misstag

Vanliga misstag att undvika när du handlar online

Att du handlar online är en självklarhet men har du tänkt på hur pass bra du är på att handla smart på nätet? När det finns så många butiker och produkter som du når med ett svep på din mobiltelefon så finns ju risken för att du missar en hel del.

Onlineshopping erbjuder bekvämligheten att köpa nästan vad som helst från bekvämligheten av ditt hem. Men med denna bekvämlighet kommer möjligheten att göra misstag som kan kosta dig tid, pengar och sinnesfrid. Vi ska lista de vanligaste misstagen som du bör vara medveten om för bättre shopping online.

Du jämför inte priser innan du köper

En av de största fördelarna med att handla online är möjligheten att snabbt jämföra priser mellan olika leverantörer. Det finns tjänster som Compira där du snabbt kan få en översikt över produkter och priser. Överraskande nog utnyttjar många shoppare inte denna fördel. Istället så köper många varor från den första webbplats de besöker.

Denna förbiseende kan leda till att man betalar mer än nödvändigt för en vara som kan finnas tillgänglig till ett lägre pris någon annanstans. För att undvika detta misstag ska du använda prisjämförelsewebbplatser, webbläsartillägg eller kontrollera flera webbplatser manuellt för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet.

Visst kan det vara skönt att surfa in precis som vanligt på Shein för billiga kläder. Men om du inte har hängt med så missar du ju Temu där det blir ännu billigare då leveransen ingår! Jämför, undersök och jämför!

Compira
På en sajt som Compira är det enkelt att jämföra priser och se utbudet

Ignorera inte fraktkostnader och leveranstider

En vara kan verka billigare på en sida men när fraktkostnaderna väl har räknats in kan det bli dyrare än att köpa från en återförsäljare med ett högre listpris men lägre fraktavgifter. Beräkna alltid den totala kostnaden, inklusive frakt, innan du genomför ett köp. Kontrollera dessutom leveranstiderna för att säkerställa att varan kommer fram när du behöver den. Förseningar i leveransen kan leda till frustration och det särskilt om köpet är tidskänsligt.

Ha koll på returpolicyer

Det är inte alla nätbutiker som erbjuder vänliga returpolicyer. Inte ens när det handlar om svenska webbutiker som följer svensk konsumentlag för detta. Innan du gör ett köp ska du kontrollera returpolicyn för att förstå processen, tidsramen för returer och vem som betalar för returfrakten.

Vissa butiker kan ta ut avgifter för att fylla på lager eller bara erbjuda butikskredit istället för full återbetalning. Att känna till returpolicyn kan rädda dig från potentiell huvudvärk om du bestämmer dig för att varan inte är rätt för dig.

Många läser inte kundrecensioner

Kundrecensioner kan ge ovärderliga insikter om kvaliteten på en produkt, dess egenskaper och hur den står sig i jämförelse med tillverkarens beskrivningar. Men många shoppare hoppar över att läsa dessa recensioner och förlitar sig enbart på produktens reklam. Detta kan leda till missnöje om produkten inte uppfyller förväntningarna. Ta dig tid att läsa igenom både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad bild av produkten.

Ett tips från oss här på Butikstorget är också att dra nytta av internationella sajter som Amazon för recensioner av verkliga användare. Du kan snabbt översätta till svenska från andra språk för att förstå vad som sägs om kända produkter som en kapselmaskin från en internationell tillverkare. Tänk att få veta en så enkel sak som att produkten inte alls fungerar som sägs eller att en storlek är liten eller stor.

Undvik osäkra betalningsmetoder

I en tid präglad av online-bedrägerier och identitetsstölder är det avgörande att använda säkra betalningsmetoder. Undvik att använda betalkort eftersom de erbjuder mindre bedrägeriskydd än kreditkort eller betalningstjänster som PayPal. Se också till att webbplatsen är säker (leta efter HTTPS i URL:en och en hänglåssymbol) innan du anger någon betalningsinformation.

Mer om bedrägerier online:

Sök efter kuponger eller rabatter

Många nätbutiker erbjuder kuponger eller rabattkoder som avsevärt kan sänka priset på ditt köp. Innan du slutför ditt köp ska du söka efter tillgängliga kampanjkoder eller kontrollera om sajten erbjuder rabatt för förstagångskunder. Webbläsartillägg kan automatiskt söka efter och tillämpa dessa koder i kassan vilket sparar pengar med minimal ansträngning.

Om du handlar på en stor och välkänd butik kan du snabbt hitta sajter online som erbjuder särskilda koder som ger dig rabatt i kassan. Detta även då du redan har fått rabatter i butiken. Detta är vanligt förekommande på butiker som iHerb. Dessutom kanske du kan hitta en kupong för en särskild produkt som en matberedare som du sedan kan använda i valfri butik online.

Shopping från opålitliga webbplatser är fortsatt vanligt

Alla webbutiker är inte ansedda eller pålitliga. Att handla från en opålitlig webbplats kan leda till många problem. Det kanske blir så att du aldrig får din vara för att de inte har god praxis för leveranser. Dessutom kanske du får förfalskade varor eller varor av lägre kvalitet. Värre än detta är att få din personliga och ekonomiska information äventyrad. Undersök alltid webbplatsen, läs kundrecensioner och verifiera dess äkthet innan du gör ett köp.

nätshopping

Genom att vara uppmärksam om dessa vanliga misstag och genom att använda försiktiga shoppingmetoder kan du njuta av bekvämligheten med shopping online samtidigt som du minimerar riskerna och säkerställer att du får det bästa värdet för dina pengar. Detta oavsett om du är på jakt efter drönare för barn eller en ny mobiltelefon!