Logga in / Registrera

Postlåda – Så väljer du rätt brevlåda för hem och företag

Teknik och internet i all ära, vi får fortfarande post. Hem och till jobbet. Med en riktigt bra postlåda så blir hanteringen av posten enkel. Men vilken brevlåda ska du välja? Idag finns det ju allt från enkla plastpostlådor utan lås till låsbara brevlådor med plats för över 2 veckors post.

Vi börjar med att se på vilka egenskaper du bör tänka på när du ser på brevlådor. Detta oavsett om du ska köpa postlåda för ditt hem eller för en arbetsplats.

Säker postlåda betyder postlåda med lås!

Det är klart att du ska köpa postlåda med lås! Det här är ju en gardering som gör att det blir svårt att få tag i information om dig eller din arbetsplats.

postlåda säker

Med lås på en brevlåda så skyddar du:

  • Identitet
  • Värdepapper och kanske pengar
  • Information
  • Kunskap om när du är hemma eller inte

Den sista punkten är relevant om du har en stor postlåda där man inte ser hur mycket som finns i den. Detta leder oss till nästa viktiga punkt om du ska köpa brevlåda…

Undvik överfull brevlåda då du är på semester

När du åker bort så vill du inte att det ska vara uppenbart. Du har kanske timers för lampor som får det att verka osäkert om du verkligen inte är hemma. Det är välkänt att inbrotten ökar under semestertider. Både på sommaren och på vintern. Brevlådan är en väldigt viktig ledtråd för tjuven så det är verkligen viktigt att den inte ger någon information med post som sticker ut för att det är proppfullt när du inte tömt på flera dagar.

Om du kan låsa din postlåda och den är djup så går det ju inte att se vad som finns där. Det finns till och med modeller som har en extra botten du kan plocka bort för att under en period få plats med mer djupt ner i lådan.

Köp brevlåda med hållbar design

En postlåda ska klara av väder och vind och mer. Den bör vara gjord av material som står pall för sommarens varma regn och vinterns hagel och snö. Dessutom kommer den ju att användas dagligen. Det ska lås och gångjärn klara av utan gnissel.

Hållbar design betyder att:

  • Postlådan inte rostar
  • Färgen förblir intakt och fin
  • Lock ligger kvar som de ska
  • Sidor inte faller av
  • Namnskylt förblir tydlig

Om du ska lägga lite mer krut på brevlådan så är det inte dumt att välja bra material och en design som klarar av det nordiska klimatet. Då får du förhoppningsvis ut mer av den.

Design som du tycker om

En annan viktig sak att tänka när du ska köpa brevlåda är att designen bör vara smakfull. En enklare brevlåda av plast behöver inte vara ful. Men den kanske inte passar så bra för företaget som vill göra ett gott intryck redan i entrén.

Vid ditt hem kanske du föredrar en personlig brevlåda. Det går att ordna på flera olika sätt. Företag vill ju också ha företagspostlådor som kan kopplas samman med varumärket. Ibland innebär det en specialdesignad skylt som man fäster på brevlådan, ibland mer dekoration än så.

vackra postlådor

Behöver du en brevlåda?

Alltfler verkar ju skaffa digital brevlåda och visst kan man undra om det där med vanlig post inte är en förlegad företeelse. Så är det inte! Vi behöver våra brevlådor mer än någonsin men idag ser kraven lite annorlunda ut.

Det är till exempel så att alltfler handlar online. Det betyder att du får produkter skickade direkt hem till brevlådan. Här kan det vara smart med digitala system som gör det möjligt att tillfälligt låsa upp postlådan för leveransföretaget som kan lägga in paketet som ingen sedan kan komma åt.

Större brevlådor är också viktiga på grund av detta. Om du får en blankett för att hämta ut ett paket så vill du ju definitivt ha en bra och säker brevlåda. Detta så att ingen annan kommer åt din blankett och går och hämtar ut det som du köpt online!

Var ska du köpa postlåda?

Du bör köpa postlåda som passar dina behov. Det kan betyda att du köper den från en butik som bara erbjuder olika typer av postlådor. Det finns förstås gott om brevlådor på byggbutiker, hus och hem butiker och liknande.

Dessa kan också hålla hög kvalitet och ha de finesser som du letar efter. Det viktigaste är att du är väl medveten om hur postlådan ska användas. Då inser du vilka egenskaper den bör ha och om det sortiment som finns på lite mer allmänna butiker med produkter för hus och hem kommer att fungera för dig.

Vad kostar en brevlåda?

Du kan köpa brevlåda för några hundralappar. En billig brevlåda kan fylla sitt syfte. Men om du vill ha något lite mer avancerat med alla finesser vi har tagit upp här ovan så får du räkna med att det kommer att kosta omkring 2000 kronor och upp. Ju bättre postlåda, ju dyrare blir det.

Hur ska man montera en brevlåda?

Det beror på modell. Det finns brevlådor som du ska hänga upp på en vägg. Det finns postlådor som kommer med stativ som du ska sätta fast med cement och betong i marken. Monteringen är förstås viktig att beakta om du vill få full säkerhet.

Om du köper postlåda med lås som enkelt kan plockas av och transporteras till annan plats så har du ju inte vunnit mycket med låset. Normalt sett räcker det med en gjutplatta och proper montering men ibland kan det förstås krävas mer. Var noga med att montera på rätt sätt för att få bästa möjliga användning av den nya brevlådan.


Här kan du ser hur man gjuter fast en brevlåda:

Är det lag på brevlåda?

Det finns ingen lag som säger att till exempel fastighetsägare måste erbjuda postlådor. Men det finns en postlag som gör gällande att den som jobbar som brevbärare måste dela ut postförsändelser. Du kan minimera din post genom att få mycket digitalt. Men det är förstås så att vi alla måste inse att vi bara kan ha ett väl fungerande postsystem om alla ser till att ha en brevlåda.

Vad är skillnaden mellan postlåda och brevlåda?

Orden används lite slarvigt för samma sak men det kan vara bra att förstå att en brevlåda är den typ av behållare som finns för postförsändelser. Den tillhör ett bolag som jobbar med att dela ut post. Det som lämnas i en brevlåda kommer att sorteras och sedan skickas vidare till en postlåda som är behållaren du tar emot din post i.

brevlåda
Det här är en brevlåda!

Om vi ska vara helt korrekta är det alltså postlåda du är ute efter såvida du inte har tänkt starta ett nytt postbolag som samlar in post i brevlådor!