Logga in / Registrera

bastutunna

Bada bastu i en bastutunna – 10 anledningar till att välja bastutunna!

Ska du köpa bastutunna eller en vanlig modell? Har du väl testat en bastu tunna så vet du svaret på den frågan. Designen är inbjudande, social och otroligt bekväm. De som satsar på den här typen av bastu inser snabbt att det blir bastubad varje dag för att det är så rogivande och välgörande för kropp och själ.

Vi ska ta en titt på 10 anledningar till att välja bastutunna men låt oss börja med att utröna vad en rund bastu som ser ut som en tunna är.

Vad är en bastutunna?

En bastutunna är precis som det låter en rund bastu som ser ut som en öltunna eller ett whiskeyfat. Den ligger på långsidan och har en ingång på ena kortsidan och ett fönster på den andra. Inuti bastutunnan finns det två långbänkar på varsin långsida. Det betyder att du kan sitta och prata med den du bastar med på ett socialt sätt.

En vedeldad bastutunna har normalt sett kaminen längst in vid den kortsida där det finns ett fönster. Här ställer man också eldrivna aggregat för bastu. Utöver detta går det att inreda en bastu tunna med många fina effekter som till exempel:

 • Dusch. Det går att duscha direkt i bastutunnan under pågående bastubad.
 • Förvaring av ved. Mycket praktiskt att ha en snygg låda i botten för ved då det är en vedeldad bastutunna.
 • Extra insatser för perfekt sittposition. Den välvda väggen i en rund bastu ger en skön sittställning men det kan också finnas särskilda insatser av trä för att få till en sittposition som är lite mer upprätt.

Nu ska vi ta en titt på 10 fördelar med bastutunna som du ska veta om innan du börjar kika på bastutunna pris och jämför med vanliga bastumodeller…

bastu rund

 

10 fördelar med bastutunnor

 1. Du kan bygga själv eller köpa bastutunna färdigmonterad

Om du är lite händig så är det inte svårt att köpa en bastu tunna och montera själv. Det är också möjligt att köpa vedeldad bastu färdigmonterad och helt enkelt ställa den på plats. Det här är lite av en smakfråga. Den stora fördelen med bastutunna färdigmonterad är förstås att du kommer igång med bastubaden snabbare.

Men om du tycker om snickeri så är det klart att det finns en stor glädje av att själv bygga bastutunnan för att sedan sitta och njuta dag efter dag i den.

Här kan du se hur en liten bastutunna byggs:

 1. När en bastu är rund blir luftflödet gott

Du får bättre luft i en rund bastu av flera skäl. Dels så är den rymligare upp mot taket och därmed känns det luftigare. Designen gör att den varma luften från kaminen pressas upp mot taket och sedan sjunker ner mot sidorna. Fräsch luft kommer hela tiden in från golvnivå utan att det blir kyligt och obehagligt.

Då du får så god syresättning så slipper du känna dig trött och dåsig i bastun. Det blir istället en helt ny upplevelse av bastubad där du känner dig både varm och pigg.

 1. Kan placeras på många olika ställen

Det är bara fantasin som sätter gränser för var du ställer din bastutunna. Den kan stå på landet alldeles vid sjökanten eller kanske hemma på villatomten. Den kan också placeras på en brygga eller varför inte ute i snön på en bergssluttning.

Med medar under bastun så har du en bastutunna på skidor som går att flytta. Den kan du ta med dig ut i naturen till en plats där du gärna vill sitta och basta och se ut över landskapet.

bastu tunna

 1. Sittpositionen är optimal

En anledning till att bastutunnor är så populära är att du med den rundade formen på väggen bakom bänkarna får en mycket fin sittposition. Du sitter avslappnat bakåt på ett naturligt sätt mot träväggen. Och det går som sagt att använda inlägg för att få en mer upprätt sittposition om det önskas.

 1. Det går snabbt att få upp värmen i en bastutunna

En större bastutunna för flera personer tar inte mer än en halvtimma att värma upp. Är den mindre går det ännu snabbare. I och med att värmen stiger upp i det runda taket och sedan snabbt pressas ner till sidorna så blir det snabbt varmt och skönt i hela bastun.

 1. God spridning av värmen

Konstruktionen som ger snabb uppvärmning i en bastu tunna är också det som leder till den jämna spridningen av värmen. Du behöver inte fundera på var det är bäst att sitta. Sitt närmast dörren om du vill ha snabb in och utgång eller vid fönstret för att titta ut. Alla får samma fina värme var de än sitter i en bastu med rund form!

bastutunnor

 1. Enkelt att hålla rent

En bastu med rund form har en ihålighet i botten eftersom man lägger ett rakt golv över den runda nederdelen. Det här gör det så enkelt att få vatten att rinna bort. Du kan snabbt spola av bastuns ytor och låta vattnet rinna ut via golvet. Konstruktionen bidrar till att du kan hålla en hög nivå av hygien i din bastutunna.

 1. En mobil bastutunna kräver inget förarbete

Du måste inte gjuta någon grund för att ställa din bastu tunna på plats. När du får en bastutunna färdigmonterad så är det bara att röja lite där du vill att den ska stå. Se till att marken är ren och jämn och ställ tunnan på plats!

 1. Härlig känsla av trä

Bastutunnor byggs av trämaterial som fura och gran. Det ger en härlig känsla och gör också att det doftar gott i bastun. Underhållet är enkelt både på insida och utsida. Det här är en klassisk stuga som du känner igen och som är roligt att pyssla med.

rund bastu

 1. Går att ha flera rum

Det går att inreda en bastutunna med flera rum. På så vis kan du ha ett om klädningsrum och kanske också skilja mellan ingången och själva bastudelen. Det går också att skapa en duschdel som ett separat rum vilket är smidigt när folk vill duscha i samband med bastubadet privat.

 

En stående bastutunna

Det finns en variant av bastutunna som inte är lika vanlig som den som ligger ner och det är den stående bastutunnan. Den ser ut precis som den liggande varianten men ställs alltså på högkant. Den stor skillnad är att man inte får samma fina värmespridning som i den som ligger ner. Men man sitter på ett socialt sätt mittemot varandra även i en stående bastu tunna.

 

6 frågor och svar om bastutunnor

 1. Behöver du bygglov för bastutunna?

Nej, den här typen av liten stuga behöver du inget bygglov för. Kolla med din kommun för att fastställa vilka regler som gäller för bastu utomhus. Det hänger för det mesta på storleken. Var du placerar tunnan för bastu får också betydelse för om du behöver bygglov för den.

 1. Vad kostar en bastutunna?

Bastutunna pris beror på hur stor tunnan är och vilka finesser den har. Räkna med ett pris för bastutunna på åtminstone 50 000 kronor. Du kanske kan hitta en billig bastutunna om du ska bygga den själv. Det du inte vill snåla på är material och kvalitet på design. Tänk på att en riktigt bra bastutunna kan hålla många år.

Om du sköter om den och byter ut kaminen om det behövs så finns det inget som säger att nästa generation behöver köpa en ny bastutunna!

bastutunna pris

 1. Finns det några krav omkring kamin och skorsten för bastutunna?

Ja, du måste installera skorsten på rätt sätt och den ska vara eldfast. När du väl har bastutunnan på plats så måste rökröret fejas regelbundet för att hålla rent och därmed se till att bastun är säker. Om du kan köpa till ett gnistskydd så är det en fördel.

 1. Spelar det roll om det är vedeldat eller elagreggat i bastutunnan?4

Om du ska använda elagreggat för att värma så behöver du dra el till bastun. Många tycker att en vedeldad bastutunna känns mer genuin. Fast värmemässigt är det klart att det inte är någon skillnad. Det blir lika varmt och skönt med el som med ved.

 1. Var kommer bastutunna från?

Bastutunnan är en finsk uppfinning som har blivit otroligt populär i Sverige.

 1. Hur många får plats i en bastu tunna?

Normen är att en bastutunna med volym på mellan 4 och 8 kubikmeter har plats för 4 till 8 personer. Det finns mindre bastutunnor och större. Välj i enlighet med behov och den plats som finns för bastutunnan att stå på.